Informatie - 112 Alarmeren

Wanneer je geconfronteerd wordt met een noodsituatie (ongeval, brand, ...) is het belangrijk zo spoedig mogelijk het nummer 112te vormen.
  • 112 is het Europees noodnummer voor dringende medische hulpverlening.
  • Vanuit deze centrale wordt alle verdere hulp georganiseerd: politie, brandweer...
  • Heb je alleen politiehulp nodig? Bel dan het éénvormig nummer 101.

De nummers 112 en 101 zijn gratis. In openbare telefoontoestellen heb je dus geen geldstukken of telefoonkaart nodig. Wanneer je belt, krijg je een korte tijd geen beltoon te horen. Hang niet op, dit is normaal, maar wacht tot je contact krijgt met de centrale.
Wat moet je meedelen?

  1. Waar het gebeurd is: Gemeente, wijk, straat, huisnummer, eventueel verdieping, grote herkenningspunten in de omgeving (o.m. grootwarenhuis, benzinestation, monument?)
  2. Wie de slachtoffers zijn en in welke situatie ze zich bevinden: Hoeveel slachtoffers? Gaat het om kinderen, volwassenen of bejaarden? Eventueel andere gegevens als deze belangrijk zijn. Denk maar aan een zwangere vrouw, een hartpatiënt? Vermeld zeker de vitale functies. Bij een bewusteloos slachtoffer en bij een ademhalings- of hartstilstand wordt een speciaal team uitgestuurd met de vereiste apparatuur.
  3. Wat er gebeurd is en wat de gevaren zijn: Geef een juiste beschrijving van het ongeval, kort en bondig. Probeer de telefonist niet te overtuigen dat het dringend is. Elke oproep is dringend. Vermeld alle gegevens die nodig zijn om de juiste hulpdiensten te sturen: slachtoffer dat moet worden bevrijd, brand- of ontploffingsgevaar, gaslek, vermoedelijk aantal slachtoffers, toestand van de slachtoffers?
  • Voorbeeld: "In Zele, ter hoogte van de Poststraat nummer 2, is een vrachtwagen tegen een elektriciteitspaal gereden, waarna deze is afgeknakt. De tank van de vrachtwagen heeft gevaarnummer 856-1796. De chauffeur blijkt niet gekwetst te zijn."